DietaHobby

Książka „Sto receptur na sto lat niepodległości” już w sprzedaży Opublikowano 14 grudnia 2018

Sieć hurtowni MAKRO Polska przygotowała drugie wydanie książki „Sto receptur na sto lat niepodległości”. Publikacja zawiera historyczne receptury wraz z komentarzem profesora Jarosława Dumanowskiego oraz nowoczesne interpretacje autorstwa szefów kuchni z całej Polski. Książka dostępna jest w halach MAKRO. Część dochodu z jej sprzedaży zostanie przeznaczona na cel charytatywny.
Pierwsze wydanie książki zostało bezpłatnie przekazane do ambasad Polski na całym świecie, szkół gastronomicznych, restauracji i hoteli biorących udział w Tygodniu Kuchni Polskiej. Teraz książka może trafić w ręce wszystkich zainteresowanych. Publikacja od 14 grudnia dostępna jest w sprzedaży we wszystkich halach MAKRO. Sieć przekaże 25% dochodu ze sprzedaży na cel charytatywny. Środki pieniężne pokryją część kosztów leczenia żony jednego z ambasadorów programu Kulinarne Zjednoczenie Polski.
 
Książka „Sto receptur na sto lat niepodległości” jest częścią edycji specjalnej programu Polskie Skarby Kulinarne — Kulinarne Zjednoczenie Polski. Publikacja składa się z historycznych receptur i ich nowoczesnych interpretacji opracowanych przez współczesnych szefów kuchni. Książka, wzbogacona o komentarze profesora Jarosława Dumanowskiego z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, stanowi źródło rzetelnej wiedzy i inspiracji zarówno dla pasjonatów historii, jak i gastronomii.
 
W tworzeniu książki wzięli udział tacy szefowie kuchni jak: Paweł Serafin – szef kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie, który przewodniczy gronu ambasadorów, Philippe Abraham – szef kuchni restauracji Petit Paris w Sopocie, Michał Arciszewski – szef kuchni restauracji Prowincja w Supraślu, Michał Bałazy – szef kuchni w restauracjach K1 Business Center, Mariusz Bizub – szef kuchni Restauracji Zakopiańskiej w Zakopanem, Przemysław Błaszczyk – szef kuchni restauracji Novo w Katowicach, Dżenneta Bogdanowicz – szefowa kuchni Agroturystyki Tatarskiej Jurty w Kruszynianach, Łukasz Cichy – szef kuchni Restauracji Biała Róża w Krakowie, Marcin Czekalewski – szef kuchni Restauracji Oranżeria Hotel Rzeszów, Katarzyna Daniłowicz – szefowa kuchni restauracji Olszewskiego 128 we Wrocławiu, Janusz Fic – szef kuchni restauracji w hotelu Dwór Sieraków w Dobczycach, Michał Grzywacz – szef kuchni pokazowej hali MAKRO nr 1 w Warszawie, Wojciech Harapkiewicz – szef kuchni restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko w Szczawnie-Zdroju, Piotr Kaciuba – szef kuchni Zamku Dubiecko, Grzegorz Labuda – szef kuchni restauracji Szafarnia 10 w Gdańsku, Małgorzata Marchewka – szefowa kuchni Restauracji Folk Gospoda w Warszawie, Adrianna Marczewska – szefowa kuchni Bistro Wuwu w Warszawie, Michał Markowicz – szef kuchni restauracji w hotelu Odyssey Club Hotel Wellness & SPA w Dąbrowie, Dominik Narloch – szef kuchni restauracji Cucina 88 w Poznaniu, Iwona Niemczewska – szefowa kuchni restauracji Z Drugiej Strony Lustra w Szczecinie, Mariusz Pieterwas – szef kuchni restauracji Krew i Woda w Gdyni, Cezary Powała – szef kuchni pokazowej hali MAKRO nr 1 w Warszawie, Jakub Reszka – szef kuchni restauracji ORZO w Poznaniu, Jarosław Sak – szef kuchni restauracji Trybunalska City Pub w Lublinie, Mariusz Siwak – szef kuchni Restauracji Hotelu Park w Szczecinie, Szymon Sławiński – szef kuchni restauracji Modra Kuchnia w Poznaniu, Bolesław Sobolewski – szef kuchni restauracji Na Kuncu Korytarza w Szczecinie, Michał Szcześniak – szef kuchni restauracji Elixir w Warszawie, Jarek Walczyk – szef kuchni restauracji Pink Lobster w Warszawie.
 
 
Autor artykułuRedakcja