SELATAN88
SELATAN88
SELATAN88
SELATAN88
SELATAN88
SELATAN88
KAMILATOTO
KAMILATOTO
KAMILATOTO
KAMILATOTO
KAMILATOTO
KAMILATOTO
KAMILATOTO
KAMILATOTO
KAMILATOTO
KAMILATOTO
SLOT QRIS
SELATAN88
SELATAN88
'
SELATAN88
SELATAN88
SELATAN88
SELATAN88
SELATAN88
SELATAN88
SELATAN88
SELATAN88
SELATAN88
SELATAN88
Anggun88
ANGGUN88
ANGGUN88
ANGGUN88
BOKEP INDO BOKEP INDO BOKEP INDO BOKEP INDO BOKEP INDO BOKEP INDO BOKEP INDO BOKEP INDO BOKEP INDO BOKEP INDO BOKEP INDO FREE SEX XXX BOKEP INDO BOKEP INDO BOKEP INDO BOKEP INDO free sex BOKEP INDO free sex BOKEP INDO xnxx porn xnxx porn xnxx porn BOKEP INDO BOKEP INDO BOKEP INDO Bokep Indonesia Viral Bokep Indonesia Viral Bokep Indonesia Viral Bokep Indonesia Viral BOKEP INDO FREE SEX XXX FREE SEX BOKEP TERBARU BOKEP TERBARU BOKEP TERBARU BOKEP TERBARU BOKEP TERBARU BOKEP TERBARU BOKEP TERBARU BOKEP TERBARU BOKEP TERBARU BOKEP TERBARU BOKEP TERBARU FREE SEX INDONESIA child abuse porn FREE SEX INDONESIA FREE SEX INDONESIA BOKEP TERBARU FREE SEX INDONESIA BOKEP TERBARU BOKEP TERBARU FREE SEX INDONESIA child abuse porn BOKEP TERBARU FREE SEX INDONESIA FREE SEX INDONESIA BOKEP TERBARU FREE SEX INDONESIA BOKEP TERBARU FREE SEX XXX
Dieta pracujących Polek. Wyniki badania - PowiedzDoktorze.pl
Dieta

Dieta pracujących Polek. Wyniki badania Opublikowano 2 kwietnia 2021

Aż 85% zapytanych przez Dailyfruits Polek przyznaje, że zjada coś słodkiego po lunchu, 62% podjada między posiłkami i niestety nie są to zazwyczaj zdrowe przekąski. 40% rzadziej niż raz dzienne sięga po owoce, a 36% rzadziej niż raz dziennie je warzywa. Co trzecia respondentka badania ma nieprawidłową masę ciała.

Wyniki badania Dailyfruits "Żywieniowe nawyki pracujących Polaków", w którym uczestniczyły ponad 700 kobiet, potwierdziły jak ważna i potrzebna jest edukacja w zakresie prawidłowego komponowania diety. Tym bardziej, że według subiektywnej oceny respondentek aż 65% uważa, że zdrowo się odżywia, a 85% twierdzi, że ich posiłki są zróżnicowane. Niestety rzeczywista jakość zdrowotna diety zapytanych w badaniu kobiet jest niska w 73%. Mimo przeświadczenia o zdrowym odżywianiu, jak potwierdziły wyniki badania, większość Polek popełnia błędy w nawykach żywieniowych i komponowaniu wartościowej diety.

Najczęściej popełniane błędy, czyli efekty realizacji złych nawyków żywieniowych, które obniżają naszą efektywność w pracy, to dieta uboga w warzywa i owoce, omijanie śniadań, odwodnienie oraz nadużywanie słodyczy. Rezultatem są coraz powszechniejsze choroby spowodowane złym odżywianiem. Ciągły pośpiech i ekspozycja na stres przekładają się wprost na problemy ze zdrowiem, a w konsekwencji na większą skłonność do absencji oraz obniżanie efektywności w życiu zawodowym i prywatnym. – przestrzega Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

Zbyt mało owoców i warzyw

Jak pokazują wyniki badania, 40% pracujących kobiet nie zjada codziennie owoców, a 36% nie zjada codziennie warzyw, które są głównym źródłem witamin i ważnym elementem zdrowej diety. W pracy, bez względu na miejsce jej wykonywania, spędzamy średnio co najmniej 8 h dziennie. Według zaleceń dietetyków owoce i warzywa powinny być jedzone w ilości minimum 400 g dziennie w proporcji ¼ do ¾, im ich więcej tym lepiej. Warzywa i owoce dostarczają niemal wszystkich witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowej pracy całego organizmu.

Zła jakość diety i jej efekty

Co druga pracująca Polka, biorąca udział w badaniu Dailyfruits przyznaje, że stosowała już dietę. Jej celem była przede wszystkim chęć utraty masy ciała i przyczyny zdrowotne. Tylko co trzecia respondentka prowadziła dietę pod opieką specjalisty, a co druga osiągnęła założony cel.  Dwie trzecie zapytanych Polek jest przekonane, że zdrowo się odżywa, jednak po analizie częstotliwości spożycia kluczowych grup żywności okazuje się, że jedynie 27% z nich ma umiarkowanie dobrą jakość diety, a wysokiego poziomu nie osiągnęła żadna z pytanych kobiet. Ta dysproporcja między przekonaniami a rzeczywistością może sprawiać, że zapytane panie nie będą czuły potrzeby zmian mając pewność, że w ich diecie nie ma czego poprawiać.

Wsparcie pracodawcy mile widziane

Nieprawidłowe nawyki żywieniowe i zwiększona ekspozycja na stres, wpływają negatywnie na samopoczucie Polek i ich funkcjonowanie w życiu zawodowym. Dlatego ważna jest rola pracodawcy w edukacji żywieniowej w miejscu pracy, bez względu czy pracujemy stacjonarnie czy zdalnie. Wśród benefitów na home office, z których chętnie skorzystałby Polki są na przykład webinaria lub indywidualne konsultacje online z dietetykiem, poruszające kluczowe kwestie dotyczące zdrowego żywienia, wykształcania nawyków mających realny wpływ na budowanie odporności.

Zła kompozycja posiłków i nieregularne ich spożywanie, nadużywanie słodyczy – to obszary, w których pracodawca może wesprzeć pracujące Polki, dając im szansę na dokonywanie lepszych wyborów żywieniowych poprzez zastępowanie słodyczy zdrowymi przekąskami typu owoce, warzywa i orzechy. Tworzenie nawyków jest najlepszym sposobem podtrzymywania zdrowych zachowań. Nawet jeśli  funkcjonujemy na home office, można korzystając z dostępnych na rynku rozwiązań, na przykład wysłać pracownikowi  do domu paczki z owocami i innymi zdrowymi produktami. – mówi Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

Większość zapytanych Polek biorących udział w badaniu jest przekonana, że zdrowo się odżywa. Po analizie częstotliwości spożycia kluczowych grup żywności okazuje się jednak, że jedynie 27% z nich ma umiarkowanie dobrą jakość diety, więc jest nad czym pracować.

* W materiale prasowym wykorzystano dane z analizy krzyżowej ze względu na płeć z badania "Żywieniowe nawyki pracujących Polaków" zrealizowanego przez firmę Dailyfruits. W badaniu uczestniczyły 702 respondentki.

Autor artykułuRedakcja