Dieta
Nowe preparaty odżywcze opracowane wspólnie z pacjentami onkologicznymi Opublikowano 21 czerwca 2018
Zmiany w odczuwaniu smaków, brak apetytu czy nadwrażliwość na zapachy – z tymi problemami zmaga się do 70% chorych onkologicznych w trakcie chemio- i radioterapii. W odpowiedzi na potrzeby żywieniowe tych osób powstały nowe formuły smakowe preparatów odżywczych Nutridrink Protein. To unikatowe rozwiązanie stworzone dla pacjentów onkologicznych we współpracy z chorymi, doświadczającymi podobnych dolegliwości.
Gdy zmysły zawodzą
Zmiany w odczuwaniu smaku i węchu pojawiają się u pacjentów chorych na nowotwory m.in. jako wynik terapii, zarówno u pacjentów poddawanych chemioterapii, radioterapii, jak i terapii celowanej. Wpływa to nie tylko na stan psychiczny pacjenta i jakość życia, ale powoduje też niechęć do jedzenia, czego konsekwencją może być – powszechne wśród pacjentów onkologicznych – niedożywienie.
Zaburzenia smaku pojawiły się na drugi dzień po otrzymaniu pierwszej dawki chemioterapii. Czułam, że postrzegam zmysłami zupełnie inaczej. Pozostał tylko smak intensywnie kwaśny i intensywnie ostry, a poza tym wszystko smakowało jak trociny. Potem dokuczały nudności, które towarzyszyły mi przez cały czas leczenia – tak swoje doświadczenia opisuje Joanna Zielewska, pacjentka onkologiczna.
Do najczęstszych zaburzeń należą zmiany preferencji smakowych, towarzysząca im niechęć do niektórych potraw, zmienność odczuwania zapachów, suchość w ustach oraz osłabienie smaku. Pacjenci mogą doznawać nieprzyjemnego metalicznego lub gorzkiego posmaku w ustach, który jest wynikiem działania substancji zawartych w przyjmowanych lekach. Nadwrażliwość na wybrane składniki diety nierzadko prowadzi do występowania nudności.
Opracowane z pacjentami dla pacjentów
Nikt nie wie lepiej, jak odpowiadać na potrzeby chorych, niż oni sami, dlatego Nutricia Medyczna we współpracy z pacjentami onkologicznymi opracowała nowe, innowacyjne formuły smakowe preparatów odżywczych Nutridrink Protein. W grupie badanej 88% pacjentów było w trakcie samej chemioterapii lub w kombinacji z radioterapią, 12% pacjentów otrzymywało terapię celowaną lub immunoterapię.
Z pierwotnie przygotowanych wielu wersji smakowych wyselekcjonowano 3 najbardziej odpowiadające pacjentom onkologicznym z problemami związanymi z zaburzeniami smaku i węchu:
- Rozgrzewający smak owoców tropikalnych i imbiru – dzięki zawartości pochodnych ostrej papryki wywołuje efekt rozgrzewajacy i pobudza odpowiednie receptory czuciowe. Ważnym składnikiem jest również imbir, który w przypadku niektórych pacjentów łagodzi nudności.
- Rześki smak czerwonych owoców – zawiera pochodne mentolu, które powodują efekt chłodzący.
- Smak neutralny – pomocny dla osób, u których występuje nadwrażliwość na zapachy, ponieważ nie dostarcza dodatkowych bodźców węchowych. Wrażenia związane z rozgrzewaniem i odświeżeniem były przez pacjentów wyraźnie odczuwalne.
Badanie zostało przeprowadzone przy współpracy onkologów z instytutu Uniwersyteckiego Centrum Medycznego w Groningen w Holandii.
W ten sposób innowacyjne formuły preparatów odpowiadają szczególnym potrzebom żywieniowym pacjentów w trakcie intensywnej terapii przeciwnowotworowej, umożliwiając dostarczanie niezbędnych składników diety, w tym odpowiednich ilości białka, w małej objętości, wygodnej formie płynnej, a od teraz także nowych wrażeń smakowych.
Autor artykułuRedakcja