Dieta

Nowe preparaty odżywcze opracowane wspólnie z pacjentami onkologicznymi Opublikowano 21 czerwca 2018

Zmiany w odczuwaniu smaków, brak apetytu czy nadwrażliwość na zapachy – z tymi problemami zmaga się do 70% chorych onkologicznych w trakcie chemio- i radioterapii. W odpowiedzi na potrzeby żywieniowe tych osób powstały nowe formuły smakowe preparatów odżywczych Nutridrink Protein. To unikatowe rozwiązanie stworzone dla pacjentów onkologicznych we współpracy z chorymi, doświadczającymi podobnych dolegliwości.
Gdy zmysły zawodzą
 
Zmiany w odczuwaniu smaku i węchu pojawiają się u pacjen­tów chorych na nowotwory m.in. jako wynik terapii, zarówno u pacjentów poddawanych chemioterapii, radioterapii, jak i terapii celowanej. Wpływa to nie tylko na stan psychiczny pacjenta i jakość życia, ale powoduje też niechęć do jedzenia, czego konsekwencją może być – powszechne wśród pacjentów onkologicznych – niedożywienie.
 
Zaburzenia smaku pojawiły się na drugi dzień po otrzymaniu pierwszej dawki chemioterapii. Czułam, że postrzegam zmysłami zupełnie inaczej. Pozostał tylko smak intensywnie kwaśny i intensywnie ostry, a poza tym wszystko smakowało jak trociny. Potem dokuczały nudności, które towarzyszyły mi przez cały czas leczeniatak swoje doświadczenia opisuje Joanna Zielewska, pacjentka onkologiczna.
 
Do najczęstszych zaburzeń należą zmiany preferencji smakowych, towarzysząca im niechęć do niektórych potraw, zmienność odczuwania zapachów, suchość w ustach oraz osłabienie smaku. Pacjenci mogą doznawać  nieprzyjemnego metalicznego lub gorzkiego posmaku w ustach, który jest wynikiem działania substancji zawartych w przyjmowanych lekach. Nadwrażliwość na wybrane składniki diety nierzadko prowadzi do występowania nudności.
 
Opracowane z pacjentami dla pacjentów
 
Nikt nie wie lepiej, jak odpowiadać na potrzeby chorych, niż oni sami, dlatego Nutricia Medyczna we współpracy z pacjentami onkologicznymi opracowała nowe, innowacyjne formuły smakowe preparatów odżywczych Nutridrink Protein. W grupie badanej 88% pacjentów było w trakcie samej chemioterapii lub w kombinacji z radioterapią, 12% pacjentów  otrzymywało terapię celowaną lub immunoterapię.
 
 
Z pierwotnie przygotowanych wielu wersji smakowych wyselekcjonowano 3 najbardziej odpowiadające pacjentom onkologicznym z problemami związanymi z zaburzeniami smaku i węchu:
 
  • Rozgrzewający smak owoców tropikalnych i imbiru – dzięki zawartości pochodnych ostrej papryki wywołuje efekt rozgrzewajacy i pobudza odpowiednie receptory czuciowe. Ważnym składnikiem jest również imbir, który w przypadku niektórych pacjentów łagodzi nudności.
  • Rześki smak czerwonych owoców – zawiera pochodne mentolu, które powodują efekt chłodzący.
  • Smak neutralny – pomocny dla osób, u których występuje nadwrażliwość na zapachy, ponieważ nie dostarcza dodatkowych bodźców węchowych. Wrażenia związane z rozgrzewaniem i odświeżeniem były przez pacjentów wyraźnie odczuwalne.

 

Badanie zostało przeprowadzone przy współpracy onkologów z instytutu Uniwersyteckiego Centrum Medycznego w Groningen w Holandii.
 
W ten sposób innowacyjne formuły preparatów odpowiadają szczególnym potrzebom żywieniowym pacjentów w trakcie intensywnej terapii przeciwnowotworowej, umożliwiając dostarczanie niezbędnych składników diety, w tym odpowiednich ilości białka, w małej objętości, wygodnej formie płynnej, a od teraz także nowych wrażeń smakowych.
Autor artykułuRedakcja