Dieta

Co pić, gdy upał doskwiera? Opublikowano 14 czerwca 2018

Kiedy termometry notują blisko 30 stopni Celsjusza, w głowie każdego pojawia się pytanie: ile płynów dziennie powinienem wypić? Zgodnie z zaleceniami ekspertów kobiety powinny przyjmować przynajmniej 2 litry, natomiast mężczyźni ok. 2,5 litra dziennie. Co jednak będzie najbardziej wartościowe dla naszego organizmu? Woda, soki, a może koktajle?
Uzupełnienie elektrolitów czas start!
 
Chociaż lato jeszcze na dobre się nie zaczęło, afrykański żar już leje się z nieba. Nic dziwnego, że większość z nas za wszelką cenę szuka sposobu na nawodnienie organizmu. Podczas upałów ciało poci się, a wraz z utratą płynów, usuwa z organizmu także cenne sole mineralne, głównie sód i potas, których brak może doprowadzić do zachwiania równowagi całego systemu. Lekarze ostrzegają, że ryzyko wystąpienia zawału, udaru czy podniesienia ciśnienia krwi latem jest znacznie większe, niż w chłodniejsze dni. Dlatego tak ważne jest, by zwracać uwagę nie tylko na to ile, ale także co pijemy podczas upałów. Nawadnianie organizmu jest bardzo istotne, jednak zwykła woda może szybko się znudzić. Co zatem zrobić, by mimo tego uzupełniać niedobory spowodowane upałem? Z pomocą przychodzą soki owocowe i warzywne oraz koktajle. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywać co najmniej 400 g owoców i warzyw dziennie, latem warto jeść lub pić ich jeszcze więcej. To proste, pyszne 
i przyjemne!
 
Moc witamin w jednej szklance
 
Soki doskonale uzupełniają płyny w organizmie, dostarczają także spore ilości substancji mineralnych, tak istotnych w kontekście równowagi elektrolitycznej podczas upałów. Te wyciskane samodzielnie, np. w wyciskarce wolnoobrotowej Amica JSM4012, są nieocenionym źródłem substancji odżywczych. Co ważne, nie zawierają konserwantów, barwników, sztucznych dodatków czy cukru, które bardzo często znaleźć można na etykietach sklepowych produktów. Jeśli masz dostęp do świeżych warzyw i owoców, o co w sezonie nietrudno, warto przygotować sok samodzielnie. I choć może Ci się wydawać, że to pracochłonne zajęcie, nowoczesne wyciskarki takie jak Amica JSM4012, posiadają wiele udogodnień, które z całą pewnością przekonają nawet największych sceptyków. Są niezwykle ciche, mają sito ze stali szlachetnej, ułatwiające zmywanie, a także blokadę kapania, która ograniczy potencjalny nieporządek w kuchni. Skoro więc eksperci podkreślają, że to soki jednodniowe i te, wypite tuż po przyrządzeniu, zawierają najwięcej cennych substancji odżywczych, warto postawić na samodzielnie przygotowanie ich w swojej kuchni. Podczas upałów szczególnie polecany jest sok pomidorowy (skarbnica potasu - 230 mg/100 g), którego jedna szklanka uzupełni niedobór tego pierwiastka na cały dzień.
 
Przekąska do picia
 
Problemy z apetytem są częstą przypadłością osób narażonych na wysokie temperatury. Jeśli należysz do tych, którzy podczas upałów nie lubią jeść, świetną alternatywą dla ciebie będą koktajle, które możesz przyrządzić w kilka chwil w blenderze kielichowym Amica BTM5011. Wystarczy wrzucić jogurt, ulubione owoce czy warzywa, by w mgnieniu oka przyrządzić zdrową i sycącą przekąskę, która w dodatku ugasi pragnienie. Dzięki płynnej regulacji prędkości i funkcji Pulse w blenderze kielichowym Amica BTM5011 zmiksujesz każdy owoc i warzywo na jaki przyjdzie Ci ochota. A dodatkowo jego ostrza ze stali nierdzewnej Ultra 6 i moc 800 W sprawią, że koktajl gotowy będzie w mgnieniu oka! Latem warto stawiać więc nie tylko na sezonowe owoce, takie jak truskawki, czereśnie czy morele (bogate w potas), ale także na warzywa, np. szpinak lub jarmuż, które będą wyśmienitym i sycącym dodatkiem do smoothie, zapewniającym energię na długi czas.
Autor artykułuRedakcja