Dieta
Badania alarmują – Polacy jedzą za mało ryb! Opublikowano 25 czerwca 2018
Pełne witamin, białka, kwasów tłuszczowych omega–3 – ryby są prawdziwą kopalnią substancji odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. – Ze względu na swoje wartości odżywcze mięso ryb powinno być stałym elementem naszego jadłospisu – zauważa Agnieszka Piskała, najbardziej opiniotwórcza dietetyczka w Polsce. Niestety z roku na rok jemy coraz mniej ryb i te dane martwią specjalistów.
Niepokojące dane
Według raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny – marzec 2018" średnie spożycie ryb i owoców morza liczone na mieszkańca wyniosło w 2017 r. 12,48 kg – o 0,63 kg mniej niż w 2016 r.[2] Polacy rezygnują z jedzenia ryb z bardzo zróżnicowanych powodów, takich jak wysokie ceny czy słaba dostępność świeżych produktów. Co w związku z tym tracimy?
Skarbnica wartości odżywczych
Mięso ryb dostarcza organizmowi ludzkiemu wielu składników niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania.
– Ryby to przede wszystkim źródło łatwo przyswajalnego białka, które ma odpowiedni zestaw niezbędnych do wzrostu i rozwoju aminokwasów. Ich kolejną zaletą jest zawartość korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, których największą zawartością charakteryzują się ryby morskie np. śledź czy łosoś. Ryby morskie dostarczają nam również ważnego w diecie jodu, a dodatkowo są bardzo dobrym źródłem witamin A i D oraz witamin z grupy B – dodaje Agnieszka Piskała, diet coach, wypowiadająca się dla marki SEKO.
Wybierz dobrze
Zakup świeżej i zdrowej ryby to dla wielu nie lada wyzwanie. Chcąc nabyć odpowiednie jakościowo mięso ryb należy kierować się w sprawdzone i zaufane miejsca, w których zazwyczaj dostawy określone są na konkretne dni tygodnia. Dobrym rozwiązaniem jest również kupowanie przygotowanych już przekąsek czy posiłków od sprawdzonego producenta.
– Osoby, które nie wiedzą, gdzie kupić świeżą rybę bądź nie mają czasu gotować, mogą bez obaw sięgać po gotowe przekąski rybne. Przed zakupem warto jest jednak sprawdzić, skąd producent pozyskuje ryby i czy posiada certyfikaty – zaznacza Piskała.
Na półkach sklepowych możemy znaleźć szeroki asortyment przetworów rybnych, dlatego warto dokonywać przemyślanych wyborów.
– Kupując takie artykuły spożywcze warto zwrócić uwagę również na to, co dodatkowo proponuje nam producent. Zachęcam do sięgania po produkty smaczne i bez dodatku konserwantów czy substancji słodzących, jakie oferuje nam np. firma SEKO w swojej najnowszej serii produktów „Zdrowo i wygodnie”. Idealnie skomponowane przekąski są doskonałym rozwiązaniem, gdy chcemy zdrowo się odżywiać, a nie mamy czasu samodzielnie przygotowywać swoich posiłków – dodaje dietetyczka.
Polacy jedzą zdecydowanie za mało ryb, przez co nie dostarczają swojemu organizmowi wielu składników odżywczych. Czas najwyższy, aby zmienić te przyzwyczajenia i sięgać po pyszne i sprawdzone produkty.
Źródła:
[1]https://stat.gov.pl/files/gfx/portalinformacyjny/pl/defaultaktualnosci/5501/14/10/1/polska_w_liczbach_2017.pdf, dostęp: 15.06.2018 r.
[2] Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, raport "Rynek rolny - marzec 2018", s. 65.
Autor artykułuRedakcja