Newsy

Uwaga! Bakterie w parówkach Opublikowano 15 czerwca 2018

Groźne bakterie w parówkach. Parówki z Szynki. Simply food 200g

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie, że w partii parówek znanej marki znajdują się groźne bakterie: Listeria monocytogenes. Czy jest się czego bać? To nie pierwszy przypadek groźnej bakterii w żywności. 

Groźne bakterie w parówkach z szynki. Jaka marka? Zobacz niżej

Ostrzeżenie dotyczy parówek Simly food parówki z szynki marki Madej Wróbel Sp. z o.o. wyprodukowane przez Zakłady Mięsne UNIMIĘS Spółka akcyjna. 

Oznaczenie partii produkcyjnej – 180524001, nr operatora 28

Termin przydatności do spożycia: należy spożyć do: 16.06.18

bakterie w parówkach, fot. GIS

Fot. źródło GIS. 

bakterie w parówkach fot. gis

Bakteria w parówkach. Jaki to rodzaj?

Listeria monocytogenes to bakteria względnie beztlenowa, powodująca chorobę zwaną listeriozą. Objawy u dorosłych są grypopodobne, wymioty, biegunka, może prowadzić do posocznicy, czyli ogólnoustrojowego zakażenia, a także zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych. Dla dzieci bardzo niebezpieczna, grozi posocznicą i innymi powikłaniami prowadzącymi do śmierci. 

Autor artykułuRedakcja