Uwaga! Bakterie w parówkach Opublikowano 15 czerwca 2018
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie, że w partii parówek znanej marki znajdują się groźne bakterie: Listeria monocytogenes. Czy jest się czego bać? To nie pierwszy przypadek groźnej bakterii w żywności.
Groźne bakterie w parówkach z szynki. Jaka marka? Zobacz niżej
Ostrzeżenie dotyczy parówek Simly food parówki z szynki marki Madej Wróbel Sp. z o.o. wyprodukowane przez Zakłady Mięsne UNIMIĘS Spółka akcyjna.
Oznaczenie partii produkcyjnej – 180524001, nr operatora 28
Termin przydatności do spożycia: należy spożyć do: 16.06.18
Fot. źródło GIS.
Bakteria w parówkach. Jaki to rodzaj?
Listeria monocytogenes to bakteria względnie beztlenowa, powodująca chorobę zwaną listeriozą. Objawy u dorosłych są grypopodobne, wymioty, biegunka, może prowadzić do posocznicy, czyli ogólnoustrojowego zakażenia, a także zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych. Dla dzieci bardzo niebezpieczna, grozi posocznicą i innymi powikłaniami prowadzącymi do śmierci.