OtyłośćGastrologia

Świąteczne przejedzenie. Sprawdź, jak sobie z nim radzić Opublikowano 19 grudnia 2018

Przed nami święta Bożego Narodzenia – najbardziej magiczny okres w roku. Czas radości, spotkań z bliskim i ciągłego jedzenia… Kilkutygodniowe przygotowania, niekończąca się lista zakupów i 12 potraw na wigilijnym stole. Okres, choć wyjątkowy i długo wyczekiwany, może nam dać się we znaki. Sernik i makówki, a do tego karp oraz piernik często doprowadzają do świątecznego przejedzeniem. Co robić, gdy dokucza ból brzucha, a stół wciąż jest suto zastawiony? Sprawdź, nasze sposoby.

Jeszcze kawałek serniczka

Dobrze znamy ten przedświąteczny szał. Kupujemy, kroimy, pieczemy, pomagamy w kuchni, a ślinka cieknie na samą myśl o tych wszystkich przysmakach. Kiedy pierwsze potrawy są już gotowe, pada utarty slogan – „zostaw to na święta”…  Jednak sytuacja diametralnie zmienia się po upływie zaledwie kilkunastu godzin. Z ust mamy, cioci czy babci padają mrożące krew w żyłach słowa „jedz, bo się zmarnuje”. Teraz to już trzeba jeść, nie ma wymówek. Ten moment sprawia, że na horyzoncie pojawia się perspektywa dodatkowych kilogramów i przejedzenia. Ale nie można odmówić serniczka i łyżki tradycyjnej, domowej sałatki warzywnej.

Mieszamy smaki, posiłek popijamy słodką kawą, a całość przegryzamy chałką z miodem. Nagle pełny brzuch nas alarmuje. Koniec ani jednego cukierka więcej. W ustach pojawia się niesmak, odczuwamy mdłości i ból brzucha. To efekt szybkiego spożywania dużych porcji jedzenia. Nasz organizm przestaje być najedzony, w chwili zaczyna cierpieć z przejedzenia.  

Mniej znaczy więcej

Sposobów na walkę z przejedzeniem jest wiele, jednak najważniejsze to do niego nie dopuścić. Podczas świątecznych przyjęć warto jeść małe porcje potraw, próbować specjałów pani domu, ale spożywać je w mniejszych ilościach. Warto kontrolować ilość pokarmów oraz ich rodzaj. Lukrowane ciasteczka kuszą, ale w zbyt dużej ilości mogą okazać się problemem, który utrudni świętowanie.

Stało się i co dalej?

Jeśli mimo próby zachowania umiaru, odczuwasz ucisk w górnej części brzucha, stajesz się senny i ociężały czas zacząć działać. Nasze spiżarnie kryją wiele sprawdzonych metod na walkę z przejedzeniem. Sprawdź, co pomoże odczuć ulgę.

  1. Kompot z suszu

„Czym się strułeś, tym się lecz” – często powtarzają babcie. Tak będzie i w tym wypadku. Na świąteczne przejedzenie pomoże jedna z potraw wigilijnych, kompot z suszonych owoców. Napój nie do końca lubiany, jednak posiadający dobroczynny wpływ na trawienie. Kompot wspiera pracę naszego układu pokarmowego i zmniejsza dyskomfort wywołany przejedzeniem.

  1. Herbata

Ciepły herbaciany napar to kolejny sposób na walkę z przejedzeniem. Najlepiej sprawdzą się tu ziołowe herbatki, które załagodzą ból brzucha i pozwolą wrócić organizmowi do normy.  Jeszcze przed świętami warto zaopatrzyć się w melisę czy miętę, które zmniejszą mdłości. Skuteczny okaże się również napar z koprem włoskim – działa rozkurczowo i imbirem – wzmacnia trawienie. Na przejedzenie pomogą też herbaty czarne czy czerwone, które pomagają w trawieniu tłuszczy oraz usprawnią pracę żołądka. 

  1. Ocet jabłkowy

Jabłkowy ocet jest dobrze znany wszystkim, którzy starają się stracić kilka kilogramów. Produkt przyspiesza trawienie i pomaga pozbyć się nadmiernej ilości wody z organizmu. Pomoże również na przejedzenie. Wystarczy w szklance ciepłej wody wymieszać łyżkę octu i wypić miksturę. Napój nie smakuje najlepiej, ale pomaga zwalczyć niechciane efekty świątecznego obżarstwa.

  1. Gorzka czekolada

Ulgę w świątecznym przejedzeniu przyniesie też czekolada, ale jedynie gorzka, z dużo zawartością kakao. Im bardziej cierpka, tym lepsza. Kilka kostek wystarczy, aby zwalczyć zmęczenie i uczucie ciężkości. Czekolada w swoim składzie zawiera mnóstwo związków, które pozytywnie wpływają na pracę naszego organizmu, np. anandamid, który poprawia samopoczucie czy teobrominy usprawniające pracę jelit.

  1. Przyprawy

W walce z przejedzeniem sprawdzą się też dobrze znane przyprawy, które na co dzień używamy w czasie gotowania. Przyprawy posłużą do przygotowania naparów, które uśmierzą ból. Stosuj m.in. majeranek i kminek, aby złagodzić wzdęcia oraz natkę pietruszki, w celu przyspieszenia trawienia. Przejedzenie złagodzi też mieszanka pieprzu z wódką. Alkohol zmniejszy ilość soków żołądkowych, a pieprz rozgrzeje układ pokarmowy, przez co poczujesz ulgę.

 

Autor artykułuRedakcja