Syrop z mniszka lekarskiegoOpublikowano 22 czerwca 2018
  • Czas przygotowania:
  • Ilość porcji:
  • Stopień trudności:
Lista składników
  • Ok. 500 kwiatów mlecza
  • 1-2 cytryny
  • 1 litr wody
  • 1 kg dobrej jakości cukru trzcinowego
  • 2-3 goździki
Sposób przygotowania
1. W suchy i słoneczny dzień zrywamy główki kwiatów mniszka lekarskiego. Najlepiej korzystać z koszyczka ze względu na owady, które podczas zbiorów strząsamy. Po zakończeniu zbiorów koszyk wystawiamy przez okno lub na dwór na 30 minut, by pozwolić uciec resztce robaków.
2. Nożyczkami lub rękami oddzielamy płatki od korony kwiatu. Do syropu będziemy korzystać wyłącznie z płatków.
3. Wkładamy je do garnka o dużej średnicy oraz zalewamy wrzącą wodą. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.
4. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w plastry oraz lekko ugniecioną cytrynę. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 24 godziny.
5. Następnego dnia odcedzamy wywar przez gazę i dodajemy cukier. Całość gotujemy na małym ogniu do czasu rozpuszczenia cukru.
6. Powinniśmy uzyskać lejącą konsystencję, przypominającą syrop z agawy.
7. Gorący roztwór przelewamy do słoików i odstawiamy do góry dnem.
8. Tak przygotowany syrop możemy przechowywać kilka miesięcy w ciemnym i chłodnym miejscu.