Placuszki owsiane z brzoskwinią i bananemOpublikowano 22 czerwca 2018
  • Czas przygotowania:
  • Ilość porcji:
  • Stopień trudności:
Lista składników
  • 150 g płatków owsianych
  • 3 łyżki jogurty naturalnego
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 brzoskwinia
  • 1 banan
  • bakalie (opcjonalnie)
  • Do smażenia
  • olej kokosowy
Sposób przygotowania
1. Banana i brzoskwinię kroimy na mniejsze kawałki.
2. Do miski wrzucamy płatki owsiane, dodajemy jogurt, jajko i mleko.
3. Blendujemy przez 2-3 sekundy (nie dłużej, w przeciwnym wypadku z płatków owsianych powstanie mąka, a zależy nam na zachowaniu ich struktury)
4. Dodajemy brzoskwinię i banan. Całość mieszamy. Opcjonalnie możemy dorzucić nasiona chia, orzechy, daktyle itp. oraz dosłodzić cukrem lub miodem.
5. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy z każdej strony około 1-2 minut, aż do zarumienienia.
5. Podajemy według uznania, z syropem klonowym, z agawy, śmietaną, jogurtem naturalnym lub koktajlem owocowym.