Placuszki na maślance z płatkami Opublikowano 10 maja 2018
  • Czas przygotowania:
  • Ilość porcji: 2
  • Stopień trudności:
Lista składników
  • 1 szklanka maślanki
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 jajo
  • 1 szklanka płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód
Sposób przygotowania
Przygotowanie:
Maślankę mieszamy z jajkiem i dodajemy pozostałe składniki – oprócz płatków. Intensywnie mieszamy łyżką do momentu, aż w cieście nie będzie grudek. Dodajemy płatki i całość delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Nakładamy pełną łyżkę ciasta i smażymy placuszki z obu stron do momentu, aż się zrumienią. Odkładamy na papierową serwetkę. 
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.