Placuszki na maślance z płatkami Opublikowano 10 maja 2018
- Czas przygotowania:
- Ilość porcji: 2
- Stopień trudności:
Lista składników
- 1 szklanka maślanki
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 jajo
- 1 szklanka płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód
Sposób przygotowania
Przygotowanie:
Maślankę mieszamy z jajkiem i dodajemy pozostałe składniki – oprócz płatków. Intensywnie mieszamy łyżką do momentu, aż w cieście nie będzie grudek. Dodajemy płatki i całość delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Nakładamy pełną łyżkę ciasta i smażymy placuszki z obu stron do momentu, aż się zrumienią. Odkładamy na papierową serwetkę.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.