Aromatyczne danie z pomidorami i szpinakiem z wędzoną paprykąOpublikowano 22 czerwca 2018
- Czas przygotowania:
- Ilość porcji:
- Stopień trudności:
Lista składników
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 2 łyżeczki zmielonego kuminu
- 1,5 łyżeczki wędzonej papryki
- szczypta chili
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy
- ok. 100-120 g mrożonego szpinaku
- ugotowany ryż do podania
- pieprz, sól, cukier do smaku
- Do smażenia
- masło klarowane lub olej kokosowy
- Do podania
- ryż, kasza, makaron
- prażony słonecznik
Sposób przygotowania
1. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulkę. Podsmażamy, od czasu do czasu mieszając, do zeszklenia się cebulki. Wrzucamy wyciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewamy 1 minutę.
2. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy - wędzoną paprykę, kumin oraz chilli. Gotujemy na małym ogniu do czasu zgęstnienia sosu, od czasu do czasu mieszając.
3. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem do smaku.
4. Do całości dodajemy ugotowaną cieciorkę, by ją podgrzać. Następnie wrzucamy mrożony szpinak. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu, do czasu zgęstnienia szpinaku.