Aromatyczna pierś z gęsi metodą sous-videOpublikowano 16 listopada 2018
  • Czas przygotowania:
  • Ilość porcji:
  • Stopień trudności:
Lista składników
  • 2 piersi gęsie
  • sól
  • pieprz czerwony świeżo mielony
  • tymianek
  • skórka otarta z cytryny
  • Sos żurawinowy:
  • 200 g żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 100 ml miodu
  • 150 ml wina czerwonego
  • 2 figi
  • Placki dyniowe:
  • 300 g dyni obranej (piżmowej lub Hokkaido)
  • 1 cebula
  • 1 cebula
  • 1 jajo
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia
  • Dekoracja:
  • 2 figi
  • łyżka masła
  • łyżka miodu
  • ½ łyżki octu balsamicznego
Sposób przygotowania

Pierś z gęsi z sosem żurawinowym i placuszkami z dyni 

Pierś z gęsi przygotowana metodą sous-vide to danie pasujące do wszystkich świątecznych i karnawałowych spotkań. Poznaj wykwintny przepis rodem z najlepszej restauracji! Porcja dla dwóch osób, czas przygotowania ok. 30 minut, czas oczekiwania ok. 70 minut

 

Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania piersi z gęsi. Natrzyj je solą, pieprzem, tymiankiem i skórką z cytryny. Tak zamarynowane mięso zapakuj próżniowo przy użyciu zgrzewarki próżniowej Sam Cook (każdy kawałek oddzielnie). Odłóż i zaczekaj minimum pół godziny. Mięso możesz przygotować dzień wcześniej i spakowane przetrzymać w lodówce. W garnku z wodą zamocuj termo cyrkulator Sam Cook i ustaw temperaturę 65°C. Wyreguluj także czas na 60 minut. Piersi gęsie w woreczkach włóż do garnka.
 
W między czasie przyrządź sos żurawinowy: Żurawinę usmaż z miodem; gdy będzie miękka dodaj łyżkę masła i podlej czerwonym winem. Gdy wino odparuje i  sos się zagęści, jest gotowy do podania.
Czas na placuszki! Zetrzyj na tarce dynię i cebulę (jak w przypadku placków ziemniaczanych). Do pulpy dodaj jajo, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Formuj łyżką niewielkie placuszki i wykładaj na rozgrzany na patelni olej; smaż z obu strony na złoty kolor. Przekrojone na pół figi podsmaż kilka minut na maśle z dodatkiem miodu i octu balsamicznego. Na talerz wyłóż placuszki dyniowe, a następnie wylej sos żurawinowy. Na sosie ułóż pierś z gęsi i udekoruj smażonymi figami.