SELATAN88
SELATAN88
SELATAN88
SELATAN88
SELATAN88
SELATAN88
KAMILATOTO
KAMILATOTO
KAMILATOTO
KAMILATOTO
KAMILATOTO
KAMILATOTO
KAMILATOTO
KAMILATOTO
KAMILATOTO
KAMILATOTO
SLOT QRIS
SELATAN88
SELATAN88
'
SELATAN88
SELATAN88
SELATAN88
SELATAN88
SELATAN88
SELATAN88
SELATAN88
SELATAN88
SELATAN88
SELATAN88
Anggun88
ANGGUN88
ANGGUN88
ANGGUN88
BOKEP INDO BOKEP INDO BOKEP INDO BOKEP INDO BOKEP INDO BOKEP INDO BOKEP INDO BOKEP INDO BOKEP INDO BOKEP INDO BOKEP INDO FREE SEX XXX BOKEP INDO BOKEP INDO BOKEP INDO BOKEP INDO free sex BOKEP INDO free sex BOKEP INDO xnxx porn xnxx porn xnxx porn BOKEP INDO BOKEP INDO BOKEP INDO Bokep Indonesia Viral Bokep Indonesia Viral Bokep Indonesia Viral Bokep Indonesia Viral BOKEP INDO FREE SEX XXX FREE SEX BOKEP TERBARU BOKEP TERBARU BOKEP TERBARU BOKEP TERBARU BOKEP TERBARU BOKEP TERBARU BOKEP TERBARU BOKEP TERBARU BOKEP TERBARU BOKEP TERBARU BOKEP TERBARU FREE SEX INDONESIA child abuse porn FREE SEX INDONESIA FREE SEX INDONESIA BOKEP TERBARU FREE SEX INDONESIA BOKEP TERBARU BOKEP TERBARU FREE SEX INDONESIA child abuse porn BOKEP TERBARU FREE SEX INDONESIA FREE SEX INDONESIA BOKEP TERBARU FREE SEX INDONESIA BOKEP TERBARU FREE SEX XXX
Omega-3 dla przyszłych matek - PowiedzDoktorze.pl
PłodnośćKobietaDzieckoSeksualność

Omega-3 dla przyszłych matek Opublikowano 13 lipca 2017

Omega 3 są powszechnie znane, ale głównie w kontekscie zapobiegania problemom kardiologicznym. Dla kobiet w ciąży są równie ważne! Przygotowania do ciąży często wymagają zmiany diety, odstawienia używek i uregulowania masy ciała, warto przy tym wspomóc się kwasami Omega-3. Dlaczego są także ważne w staraniach o dziecko?
Omega-3, czyli co?
 
Kwasy Omega-3 to rodzina długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm człowieka sam nie potrafi wyprodukować. Konieczne jest więc ich dostarczanie ze zbilansowaną dietą i suplementami.
 
Do kwasów Omega-3 należą kwas DHA (dokozaheksaenowy) i EPA (eikozapentaenowy), na które organizm na największe zapotrzebowanie oraz kwas ALA (α-linolenowy). Wpływają one m.in. na obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi, działają przeciwzapalnie, ochronnie na serce, a mają także właściwości przeciwarytmiczne. Do tego poprawiają funkcjonowanie mózgu, w tym usprawniają funkcje poznawcze, są pomocne także w utrzymaniu zdrowia oczu,  wspierają układ odpornościowy.
 
Badania pokazują, że Omega-3 mają jeszcze inne korzystne działanie – wpływają pozytywnie na kobiecą płodność.
 
– Kwasy Omega-3, a zwłaszcza DHA mają wpływ m.in. na produkcję odpowiedniej jakości śluzu szyjkowego oraz ukrwienie narządów rodnych kobiety, co w efekcie przekłada się na lepsze przygotowanie organizmu do zapłodnienia. Kwasy omega-3 regulują także gospodarkę hormonalną, w tym zmniejsza insulinooporność, która może zaburzać regularność owulacji   – mówi Magda Suchan, dietetyk i ekspert Fertinea.pl.
 
Włącz kwasy do diety
 
Jeżeli więc planujemy ciążę, to warto włączyć do codziennej diety potrawy oparte na rybach i owocach morza – przekonuje dietetyk.
 
– Szczególnie bogate w dobre kwasy Omega-3 są tłuste ryby m.in. łosoś, pstrąg, makrela, dorsz, sardynki, anchois, tuńczyk, a także skorupiaki i ostrygi. Przy wyborze ryb należy zwrócić uwagę na miejsce hodowli, niektóre dzikie zbiorniki wodne mogą być zanieczyszczone metalami ciężkimi, w tym rtęcią, ołowiem i kadmem, a zbiorniki hodowlane – antybiotykami – mówi dietetyk.
 
I dodaje:
 
– Jest także grupa ryb, które warto unikać, zalicza się do nich pangę, tilapię, rybę maślaną, okonia i suma afrykańskiego. Mają one niewiele Omega-3, a mogą być zanieczyszczone i wpływać na podniesienie złego cholesterolu LDL. W dodatku ryba maślana zawiera woski, które nie są trawione przez człowieka, a w nadmiarze mogą prowadzić do dolegliwości żołądkowo-jelitowych – dodaje ekspert Fertinea.pl
 
Ryby powinny być spożywane przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. To jednak może być trudne do zrealizowania, dlatego często zaleca się dodatkową suplementację Omega-3 (np. preparatem Ferti Formula Oil). Suplementy takie w swoim składzie oprócz kwasów Omega zawierają  również witaminę D3.
 
Omega 3 w trakcie ciąży
 
Ale nie tylko w okresie przygotowań do ciąży warto sięgnąć po Omega-3. Także będąc w ciąży konieczna jest zdrowa i zbilansowana dieta bogata w kwasy nienasycone. Powód? U wielu kobiet, które spodziewają się dziecka, czasem stwierdza się niedobór kwasów tłuszczowych.
 
– Organizm dziecka potrzebuje kwasów Omega-3 do prawidłowego rozwoju m.in. układu nerwowego, siatkówki oka, kory wzrokowej, a także układu immunologicznego. Mózg człowieka w 60% składa się z tłuszczu, a najistotniejszą grupę stanowią właśnie Omega-3. Zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy rośnie jeszcze bardziej u matki karmiącej piersią – wyjaśnia dietetyk.
 
Kwasy spełniają jeszcze jedną ważną funkcję. Regulują produkcję prostaglandyn – hormonów, będących mediatorami stanu zapalnego. Prawidłowa dawka DHA w czasie ciąży zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu, stanu przedrzucawkowego, a nawet depresji poporodowej. Prawdopodobnie wpływa również na zwiększenie wagi urodzeniowej noworodka.
 
Pamiętaj o diecie
 
– Kobieta w ciąży powinna pamiętać też o podstawowych zaleceniach dietetycznych. W pierwszym trymestrze nie powinna się za bardzo objadać, dopiero w kolejnych miesiącach rośnie zapotrzebowanie kaloryczne, ale niewiele, bo o ok. 300-400 kcal, czyli 2800 kcal dziennie. Ważne jest uzupełnianie witamin i minerałów, w tym kwasu foliowego, a także kwasów Omega-3. Poza tym, małe i częste posiłki, odstawienie używek, rezygnacja z surowego mięsa i jaj. Pamiętamy o dokładnym myciu warzyw, bo to z niemytych jest najwięcej przypadków salmonelli. Staramy się urozmaicić dietę: warzywa, owoce, mięso, ryby, produkty wieloziarniste i właściwa suplementacja – mówi ekspert Fertinea.pl.
 
Dobre tłuszcze
 
I chociaż tłuszcze w diecie wciąż budzą złe skojarzenia i u wielu osób powodują zapalenie się lampki alarmowej. Nic bardziej błędnego.
 
– Dostarczanie organizmowi odpowiednich tłuszczów jest niezwykle ważne dla jego zdrowia i właściwego funkcjonowania. W tłuszczach rozpuszczalne są witaminy A,D,E i K, a nawet okryty złą sławą cholesterol jest potrzebny do produkcji hormonów płciowych. We wszystkim trzeba zachować umiar, odpowiednio zbilansowana dieta i właściwie dobrana suplementacja to nieodłączny element każdej ciąży – mówi Magda Suchan.
 
Autor artykułuRedakcja